Groepslessen

Lessen in groepsverband
ATM = Awareness Through Movement

Tijdens een groepsles leid ik de leerlingen, die daarbij vaak op de grond liggen, verbaal door een serie van bewegingen heen. De grond draagt ons en is tegelijkertijd een spiegel voor ons. Het zenuwstelsel is liggend bijna bevrijd van de gewone prikkels die onze sta- en looppatronen beïnvloeden.

De niet-corrigerende, maar begeleidende manier van bewegingsreeksen, stelt ons zenuwstelsel gerust zodat vol vertrouwen nieuwe prikkels en informaties ontvangen en geselecteerd kunnen worden. Door intensieve zelfwaarneming worden de voorwaarden gecreëerd om diepe veranderingen in ons menselijke zijn, zowel lichamelijk, geestelijk alsook emotioneel, mogelijk te maken.

Ons zenuwstelsel is voornamelijk met beweging bezig. Deze bewegingen kaatsen als een spiegel de toestand van het zenuwstelsel aan ons terug. Gedachten en zintuiglijk waarnemen berusten op beweging. Iedere spierbezigheid, onze ademhaling, ons levend zijn, is beweging.

Beweging is de basis voor awareness. Zo kun je duidelijk krijgen welke inspanning passend is bij welke handeling en leer je af om overbodige inspanning te gebruiken, bijvoorbeeld in je werk, sport, muziek, dans en theater. Op deze manier spaar je je lichamelijke structuren, spieren, pezen, banden, gewrichten en botten. Je bouwt reserves op voor onverwachte belastingssituaties.

 

Niet alleen je lichamelijk functioneren wordt efficiënter. Je veranderde bewegings- en ademhalingscoördinatie kunnen leiden tot een gevoel van algeheel welbevinden en van grotere vrijheid.

Demonstratie bewegingen Feldenkrais Methode:
Bekijk op Youtube