Individuele les

Individuele les
FI = Functional Integration

Tijdens een les met een cliënt richt ik al mijn aandacht op de persoon. Ik neem waar hoe die zich organiseert, staat, loopt, ademt, beweegt en over zichzelf spreekt. Hoe vloeiend, harmonisch, krachtig, asymmetrisch, geforceerd of ontspannen en rustig zijn de bewegingen. Wat zijn de vraagstukken, problemen en wensen voor verandering.

Ik voer non-verbaal met mijn handen een dialoog met het lichaam van de leerling. Subtiele, kleine, fijne bewegingen met lichte druk en trekgrepen geven impulsen voor ontspanning, verruiming van de ademhaling, en maken de bewegingen in spieren en gewrichten gemakkelijker. Mijn focus ligt hierbij het meest op de structuur van het skelet en zijn mogelijkheden tot bewegen. Hoe efficiënt wordt gebruik gemaakt van de coördinatiemogelijkheden in het lichaam. Hoe hard of minder inspannend moeten de weke delen en de spieren werken.

Het herontdekken van de passende spanning is een voorwaarde om gemakkelijker te kunnen functioneren. Het passief bewogen worden en de zintuiglijke gewaarwording daarvan leiden vaak directer en makkelijker tot een breder bewegingsrepertoire. Hoe helderder en gedetailleerder zich de interne landkaart van de leerling ontplooit des te vrijer en preciezer kan zij/hij kiezen.